You are currently viewing Бадминтон
Three new badminton shuttlecock with racket and shoes on green mat PVC court

Бадминтон

Бадминтонът първоначално е известен като Battledore and shuttlecock („бата и перце“) – игра, оформила се най-вероятно още преди 2000 години в Египет и Древна Гърция. Оттам се разпространила на изток до Китай, Япония и Индия. Играе се с малки ракети, подобни на бати, направени от дърво и обвити с кожа по края, с дължина 17 инча и половина и ширина от 5 инча и половина, като двама души просто удряли перцето колкото могат повече пъти без то да падне на земята. Произходът на перцето не е изяснен. Предполага се, че са използвали корк за съхраняването на пера за писане и станало популярно полученият предмет да се подхвърля и удря.

През XVIII век играта се наричала Poona („пуна“) в Индия, откъдето разположените тогава там офицери от Британската армия я донасят в Европа. Селяните в Англия я играят и играта лесно се превръща в любима детска игра. От 60-те години на XIX век Battledore или Jeu de Volant се играе в големите имения като забавление на по-висшата класа. През 1830 година семейство Съмърсет постига рекорд от 2117 непрекъснати удара на перцето.

Името „бадминтон“ идва от имението Бадминтон (Badminton House) – резиденция в Глочестършир на дука на Буфо (Duke of Beaufort), където в края на 50-те години на XIX век се появява нова версия на Battledore. Айзък Спрат (Isaac Spratt) – търговец на играчки от Лондон, публикува през 1860 година книгата „Батълдор от Бадминтон – една нова игра“, но не е оцеляло копие. Кога точно батълдорът става бадминтон не е ясно, но първите правила на играта са написани още в Пуна, Индия от британските войници и не се различават много от сегашните. Играта е много популярна в Англия през 70-те и 80-те години на XIX век, но по-скоро като обществен отдих на открито, отколкото като спорт.

През 1883 година в издание, озаглавено „Тенис, крокет, ракети и други по поляните“ (Lawn Tennis, Croquet, Racquets etc.) са отделени десетина страници за бадминтона, описан от автора като „тенис на поляна с перце вместо топка“. Хората започват да възприемат играта по-сериозно и през 1893 година се състои първата среща на различни клубове в Саутсий, Хемпшир. Тя е последвана от основаването на Асоциацията по бадминтон (Badminton Association), а скоро след това 14 от водещите клубове в Англия се споразумяват за официалните правила на играта. И така на 13 септември 1893 година в имението Дънбар на ул. „Уейвърли Гроув“ 6 в Портсмут, Англия (House „Dunbar“, 6 Waverly Grove, Portsmouth, England) бадминтонът е официално създаден. През 1899 година Асоциацията по бадминтон започва и Открит шампионат по бадминтон на цяла Англия (All England Open Badminton Championship) – първото съревнование по бадминтон в света.

През 30-те години на XX век Дания, Съединените щати и Канада стават разпалени почитатели на играта и през 1934 г. е основана Международната федерация по бадминтон (International Badminton Federation). Основателки на IBF са Англия, Уелс, Ирландия, Шотландия, Дания, Холандия, Канада, Нова Зеландия и Франция. Индия се присъединява през 1936 година. Играта става популярна също и в Малайзия, Индонезия и Австралия. Първият изцяло професионален турнир по бадминтон се провежда в Албърт Хол (Albert Hall) в Лондон през 1979 година. Бадминтонът е допуснат като пълноправен спорт на XXV Олимпиада в Барселона през 1992 година. IBF, като BWF днес (Badminton World Federation), ръководи международния бадминтон и развива спорта глобално от седалището си, по чисто съвпадение, в Глостършир.